Üretim sektörünün sürekli üretim (process manufacturing) alt sektörünün, kurumsal uygulama yazılım (EAS) harcamalarının %6,6’lık yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) artışı beklentisiyle en güçlü büyümeyi göstermesi öngörülüyor. Bunu %6,2’lik büyüme beklentisiyle perakende sektörü ve üretim sektörü kesikli üretim (discrete manufacturing) alt sektörü takip ediyor.
2016 yılı; Temmuz ayında gerçekleşen başarısız darbe girişimi, çeşitli bombalı saldırılar ve döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle zor geçti. Bununla birlikte, darbe girişimi öncesinde başlatılıp,sonrasında da devam eden EAS projeleri ülkedeki EAS pazarının 2016’da büyümesine yardımcı oldu. Yıl boyunca ülkedeki EAS yatırımlarını hızlandıran başlıca etkenler olarak elektronik fatura (e-fatura) ve E-muhasebe yatırımları, bütçe kısıtlamaları, verimliliği arttırmak ve dijital dönüşüm nedeniyle alınan çeşitli insiyatifler sıralanabilir.
IDC Türkiye’den kıdemli araştırma analisti Yesim Arac Öztürk’e göre, “2017 yılında Türkiye’nin ekonomik genel görünümü, döviz kurundaki dalgalanmaların yarattığı dengesizlikler dolayısıyla negatif bir tablo çiziyor. “Bununla birlikte, şirketlerin iş hedeflerine giden yolda şirket startejilerine sadık kalarak 3. Platform teknolojileri ve yenilikçi yatırımlara devam etmesi bekleniyor. Kurumsal Uygulama Yazılım (EAS) yatırımları, iş süreçlerini güçlendirmek ve müşteri bağlılığı için bu stratejilerin merkezinde yer almaya devam edecek. Bunun yanında; yenileme, görselleştirme ve modernizasyon ihtiyaçları önümüzdeki yıllarda EAS pazarını yönlendiriyor olacak ve bulut yaklaşımının artan bir kabul görmesi ve başarılı müşteri hikayelerinin artmasıyla bulut tabanlı EAS çözümleri pazarına olan talep her geçen gün büyüyecek.”
2016 yılında, Türkiye EAS pazarının en büyük payını %54,8 ile kurumsal kaynak yönetimi (ERM) yazılımı oluşturdu ve 2016 yılı için 165,26 milyon dolarlık lisans ve bakım (L&M) geliri elde etti. Bununla birlikte, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılımı pazarın %20,4’ünü oluşturdu ve gelirleri 61,53 milyon dolar olarak gerçekleşti. CRM yazılımına yatırım yapan şirketlerin başlıca amaçları yeni müşteriler edinmek ve mevcut müşterileri korumak oldu. Tüm bunlara ek olarak, Türkiye yazılım pazarında, bulut tabanlı CRM uygulamalarının, bulut tabanlı ERM uygulamalarına kıyasla daha hızlı benimsendiğini gözlemlemekteyiz.
Türkiye’deki EAS pazarında, küresel lider SAP ve Türk şirketi LOGO’nun hakimiyeti devam ediyor. SAP, 2016 yılında pazardaki %42,2 payı ile Türkiye’nin en büyük EAS tedarikçisi olurken, LOGO ise %23,3’lük payıyla ikinci sırada kaldı. Microsoft %8,4 pay ile üçüncü sırada yer aldı. 2016 yılında Türkiye’deki toplam EAS harcamalarının %96,2’sini ilk on üretici tarafından sağlandı.
Üretim şirketleri, 2016 yılında Türkiye’deki en büyük EAS harcayıcıları arasında yer aldı ve toplam pazarın %28,2’sini oluşturan 84,91 milyon dolarlık alım gerçekeştirdi. Bunu pazardaki %15.8’lik 47.57 milyon dolarlık harcama ile perakende sektör takip etti.
IDC’nin ‘Türkiye Kurumsal Uygulama Yazılımı Pazarı 2017-2021 Öngörü ve 2016 Üretici Payları’ (IDC #CEMA42095817) çalışması, kurumsal kaynak yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi (SCM), operasyonlar ve uygulama yönetimi ve iş analizi de dahil olmak üzere fonksiyonel piyasa harcamalarının ayrıntılı bir tahminini sunmaktadır. Bu çalışmada değerlendirilen EAS sağlayıcıları arasında IAS, IFS, Microsoft, Likom, LOGO, Oracle, SAP, Nebim, Mikro, Workcube ve SOFT Bilgi Islem Danışmanlık yer alıyor.
Daha fazla bilgi için lütfen Engin AY- Email: [email protected] Telefon: 0530 8250018 ile irtibata geçiniz.
IDC Hakkında
International Data Corporation (IDC), bilgi teknolojileri telekomünikasyon ve tüketici teknolojileri alanlarında pazar araştırması ve danışmanlık hizmetleri sunan ve etkinlikler düzenleyen bir numaralı küresel oyuncudur. IDC, BT profesyonellerinin, şirket yöneticilerinin ve yatırımcıların teknoloji satın alırken ve iş stratejilerini belirlerken gerçeklere dayalı kararlar almalarını sağlar. 110’dan fazla ülkede 1100’den fazla IDC analisti ile teknoloji, sektör fırsatları ve trendleri konusunda küresel, bölgesel ve yerel uzmanlık sunar.
50 yılı aşkın bir süredir IDC, stratejik bilgiler sunarak müşterilerinin iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. IDC, bilgi teknolojileri, basın, araştırma ve etkinlik düzenleme alanında dünyanın lider kuruluşu olan IDG’nin bir yan şirketidir.