Küresel piyasalar, Orta Doğu’daki gerilim ve artan enflasyon endişeleriyle yön arayışını sürdürdü. ABD-İran tansiyonu ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, yatırımcı iştahını törpülerken, enflasyonist baskılar faiz beklentilerini değiştirdi.
Orta Doğu’daki gerilimlerin gölgesinde haftaya yön arayışıyla başlayan küresel piyasalarda, ABD Başkanı Trump’ın Çin ziyaretiyle teknoloji öncülüğünde risk iştahı görece arttı. Trump’a eşlik eden şirket yöneticileri, yapay zeka ve teknoloji alanında büyük yatırımlara dair beklentileri güçlendirdi. Ancak ABD-İran arasındaki tansiyonun tam olarak dinmemesi ve yüksek seyreden petrol fiyatları, yatırımcı iştahını olumsuz etkiledi.
ABD-İran hattından gelen çelişkili mesajlar, petrol fiyatları üzerinde dalgalanmaya neden olurken, bu durum küresel makro görünüm endişelerini sürdürdü. Trump’ın İran ile ateşkesin ‘yaşam desteğine bağlı’ olduğunu belirtmesi, bölgedeki gerilimin kısa sürede azalacağı beklentilerini zayıflattı.
Artan petrol fiyatlarının ekonomiye negatif yansımaları ABD enflasyon verilerinde belirginleşti. Tüketici enflasyonu yıllık yüzde 3,8 ile beklentileri aşarken, üretici enflasyonu da salgın sonrası dönemin en hızlı yükselişini kaydetti. Enerji maliyetlerindeki artışın taşımacılık üzerinden enflasyona ikincil etkileri görülmeye başlandı.
Bu gelişmelerin ardından piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yıl sonunda faiz artırımına gidebileceği ihtimalleri yüzde 65’e yükseldi. Savaş öncesinde Fed’in toplam 2 faiz indirimi yapabileceği fiyatlanırken, beklentiler tersine döndü. Enerji ve maliyet kaynaklı baskıların enflasyonda ikincil etkileri artırabileceği belirtiliyor.
Güçlenen enflasyon endişeleriyle ABD tahvil faizleri yükseliş eğilimini sürdürdü. ABD’nin 5, 10, 20 ve 30 yıllık tahvil faizleri yaklaşık son 1 yılın zirvelerine ulaştı. ABD 10 yıllık tahvil faizi, Mayıs 2025’ten bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,55’e çıktı.
Gelecek hafta küresel piyasalar için Nvidia’nın bilançosu ve Fed’in toplantı tutanakları yakından takip edilecek. Diğer yandan, Trump’ın Fed başkanlığına aday gösterdiği Kevin Warsh’un Senato’dan onay almasıyla Jerome Powell’ın başkanlık görevi sona erdi. Warsh’un yemin ederek göreve başlaması bekleniyor.
Bu gelişmelerle ABD 10 yıllık tahvil faizi haftalık bazda yaklaşık 20 baz puan artışla yüzde 4,54’te, dolar endeksi ise yüzde 1,4 artışla 99,3 seviyesinde kapandı. Orta Doğu’daki risklerin devam etmesi ve enflasyon endişeleriyle faiz artırım beklentilerinin güçlenmesi, altının onsunun haftalık bazda yüzde 3,8 düşüşle 4.540 dolara gerilemesine neden oldu. Brent petrolün varil fiyatı ise arz endişeleriyle yüzde 7,4 artışla 106,2 dolara yükseldi.
Avrupa borsaları geçen hafta genel olarak negatif bir seyir izledi. İngiltere’deki siyasi belirsizlikler ve küresel gelişmeler, bölgedeki piyasaları etkiledi. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, yerel seçimlerdeki yenilgiye rağmen istifa etmeyeceğini belirtti. Sterlin/dolar paritesi haftalık bazda yüzde 1,9 azalışla 1,3325’e indi.
Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, enerji maliyet artışlarının enflasyon beklentilerini tehdit etmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artışına gidebileceğini ifade etti. Avro Bölgesi’nde ilk çeyrek GSYH beklentiler dahilinde artış gösterirken, sanayi üretimi mart ayında beklentilerin altında kaldı.
Asya borsalarında da negatif bir seyir gözlendi. Çin’de enflasyon verileri fiyat artışlarındaki hızlanma eğilimini sürdürdü. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,2, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise Temmuz 2022’den bu yana en hızlı yükselişini kaydederek yüzde 2,8’e ulaştı. Çin Merkez Bankası, yüksek petrol ve emtia fiyatlarından kaynaklanacak ithal enflasyon riskine karşı uyarıda bulundu.
Japonya’da yükselen enerji fiyatları enflasyonist baskıları tetikleyerek 20 yıllık tahvil faizini Ağustos 1996’dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,49’a çıkardı. Yendeki zayıflık sürerken, dolar/yen paritesi yüzde 1,2 artışla 158,8 seviyesine çıktı. Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,08 düştü.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 4,61 düşüşle 14.367,60 puandan kapandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, enflasyonun 2026 sonunda yüzde 26, 2027 sonunda yüzde 15, 2028 sonunda ise yüzde 9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Orta vadede enflasyon hedefinin yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağını öngördüklerini ifade etti.
Dolar/TL, haftayı önceki haftalık kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 45,4950’den tamamladı. Salı günü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Borsa İstanbul işlem görmeyecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]