Birçok akıllı telefonların IP sertifikası olduğu görülmektedir. Bu sertifikalar farklı sayı ve özelliklere sahiptir. Akıllı telefonlarda kullanılmasının nedeni ise akıllı telefonların dayanıklılığını göstermektir.
IP Sertifikası Nedir?
Akıllı telefonların sıvılara, toza ve kuma karşı dayanıklılıklarını gösteren bir sertifikadır. IP sertifikası diğer elektronik araçlar için de kullanılmaktadır. IP kodu bir tür ölçekleme sistemidir. Bu nedenle her türlü akıllı telefon IP sertifikasına sahip olmaktadır. Hatta hiçbir şekilde suya ve toza karşı dayanıklılığı olmayanlarda bile kullanılmaktadır. Sertifika üzerinde bulunan IP koruma derecesi akıllı telefonların suya, kum ve tozlara karşı ne derece dayanıklı olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı ölçeklendirme neticesinde IP Sertifikası olarak bahsedilmektedir.
IP Sertifikası Neyi Ölçer?
Bir akıllı telefonda yer alan IP sertifikası üzerinde yazan sayılar, akıllı telefonların sadece suya, kuma, toza karşı olan dayanıklılığını değil aynı zamanda dış darbelere ve elektrik akımlarına karşı olan dayanıklılığını da göstermektedir.
IP Sertifikasından Ne Anlaşılır?
Akıllı telefonların IP Sertifikalarında genel olarak iki haneli bir sayı yer almaktadır. Bu sayıların ilk haneleri cihazların toza ve kuma karşı olan dayanıklılıklarını, ikinci hanesi ise sıvılara karşı olan dayanıklılığını göstermektedir. Örneğin bir IP58 sertifikasına sahip olan bir cihazın toza ve kuma karşı dayanıklılık seviyesi 5 iken suya karşı dayanıklılık seviyesi 8’dir. Akıllı telefonların toza ve kuma karşı dayanıklılık seviyeleri 6’dan sıvılara karşı dayanıklılık seviyeleri ise 9’dan fazla olamaz.
IP sertifikasında ek sayı ve harfler gibi karakterler de bulunmaktadır. Bu karakterler de cihazların diğer etkilere karşı dayanıklılıklarını göstermektedir. Bu etkilerden bir tanesi de güneş ışığıdır. Ancak akıllı telefonların IP sertifikalarında toz, kum ve sıvı haricinde pek bir bilgi bulunmamaktadır.