Türkiye, Milli Uzay Programı kapsamında Ay’a ilk temasını 2027’de gerçekleştirmeyi hedefliyor. Uzay havası merkezi de kurulacak.
Türkiye, Milli Uzay Programı kapsamında 2027 yılında Ay’a ilk temasını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda belirtildiği üzere, Ay Araştırma Projesi (AYAP-1) ile bu hedefe ulaşılacak. Program ayrıca, uzay havasındaki değişimleri izleyecek Uzay Havası Gözlem ve Modelleme Merkezi (UHUM) kurulması için hazırlıkların başlayacağını duyurdu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda, Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK ve üniversiteler iş birliğinde yürütülecek UHUM çalışmaları, uzay teknolojileri altyapısını güçlendirecek. Merkez, uzay havasındaki değişimlerin etkilerini izlemeyi ve modellemeyi amaçlıyor. Bu değişimler, uyduların ömrünü, haberleşme ve seyrüsefer hizmetlerini doğrudan etkileyebiliyor.
Güneş fırtınaları gibi uzay havası olayları, yeryüzündeki elektrik iletim sistemlerinde ve haberleşmede kesintilere neden olabiliyor. Bu durum, uzay havasının sürekli izlenmesini ve doğru tahmin edilmesini kritik hale getiriyor. UHUM, bu alandaki ulusal yetkinliği artırarak uluslararası iş birliklerini de destekleyecek.
AYAP-1 projesi kapsamında geliştirilen uzay aracının kritik uzay teknolojilerine yönelik doğrulama, entegrasyon ve test faaliyetleri devam ediyor. Bu projenin 2027’deki fırlatılışı, Türkiye’nin uzaydaki hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynayacak.
Yüksek Çözünürlüklü Takım Uydu Geliştirilmesi Projesi’nde önemli ilerlemeler kaydedildi. Türkiye’nin ilk yerli ve milli metrealtı çözünürlüklü yer gözlem uydusu olan İMECE-2’nin entegrasyon, çevresel test ve fırlatma hazırlıkları gelecek yıl tamamlanacak. Ayrıca, İMECE-3’ün sistem entegrasyon faaliyetleri de eş zamanlı olarak yürütülüyor.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü bünyesindeki yer istasyonu ve elektrikli itki altyapılarının geliştirme çalışmaları da sürdürülüyor. Bu altyapılar, gelecekteki uzay görevleri için stratejik önem taşıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]