Türkiye, 2027-2029 Orta Vadeli Program kapsamında kimlik ve pasaport çiplerini yerli olarak üretmeyi hedefliyor. Çip üretim tesisleri kurulacak, AR-GE ve tasarım kabiliyetleri geliştirilecek.
Türkiye, otomotivden savunma sanayisine kadar birçok kritik alanda kullanılan çiplerin yerli üretimini hedefliyor. Bu kapsamda, kimlik ve pasaportlarda kullanılan çiplerin yurt içinde üretilmesi planlanıyor. Orta Vadeli Program (OVP) 2027-2029 dönemi hedefleri arasında stratejik sektörlerde yerli AR-GE ve üretim kapasitesinin artırılması bulunuyor.
Küresel çip tedarik sorunlarını aşmak ve teknolojik bağımsızlığı güçlendirmek amacıyla Türkiye, çip üretim tesisleri kurarak küresel değer zincirinde daha üst sıralara çıkmayı amaçlıyor. Bu strateji, ekonomik güvenliği ve dayanıklılığı artırmayı hedefliyor.
OVP’de yer alan kararlar doğrultusunda, kritik teknolojilerde yerli kapasiteyi geliştirme adımları atılacak. Bu adımlar arasında çip üretim tesislerinin kurulması da yer alıyor. Yeni tesislerle birlikte, sadece kimlik ve pasaport çiplerinin değil, endüstriyel uygulamalarda kullanılan çiplerin de yurt içinde üretilmesi sağlanacak. Üretim kapasitesinin yanı sıra AR-GE, tasarım ve ticarileştirme kabiliyetlerinin geliştirilmesi de hedefler arasında.
Yıl sonuna kadar hazırlanması öngörülen eylem planları, Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunulacak. Bu planlar, çip sektöründe tasarım ve AR-GE yetkinliklerini üretim aşamasına taşımayı amaçlıyor. Mevcut durumda TÜBİTAK BİLGEM ve YİTAL aracılığıyla yürütülen çalışmalarla, üretim teknolojisinin 250 nanometreden OVP döneminde 110 nanometre seviyesine çıkarılması hedefleniyor.
Ayrıca, kamu desteğiyle çok ortaklı bir “Ulusal Çip Konsorsiyumu” oluşturulması planlanıyor. Bu konsorsiyum aracılığıyla kademeli olarak çip ekosisteminin büyütülmesi ve Türk sanayisinin kritik çip ihtiyacında dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından devreye alınan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında 5 milyar dolarlık destek bütçesiyle 65 nanometre veya daha ileri teknolojide yıllık en az 1 milyon pul üretim kapasitesi oluşturulması hedefleniyor.
Milli işlemci projeleri ÇAKIL ve ALP-EREN gibi çalışmalarla dışa bağımlılığın azaltılması ve güvenli işlemci çekirdeklerinin oluşturulması da stratejik gündemin bir parçası. Türkiye’nin güçlü olduğu otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde yerli çiplerin kullanım alanlarının genişletilmesi için araştırmalar yapılacak. Bu süreçte nitelikli insan kaynağı, test altyapısı, üniversite araştırmaları ve sanayi işbirlikleri gibi geniş bir kapasite inşa edilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]