Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dışişleri Bakanları İstanbul’da Buluştu

Dışişleri Bakanları İstanbul’da Buluştu

haberci haberci -

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu 3+3 Toplantısı Gerçekleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde, Azerbaycan, Ermenistan, İran ve Rusya Dışişleri Bakanlarının katılımıyla İstanbul’da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu (3+3) üçüncü toplantısı büyük bir önem taşıdı.

Barış ve İstikrarın Önemi Vurgulandı

Toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildiri, bakanların bölgesel ve uluslararası barış ile istikrarı korumanın önemine vurgu yaptığını ortaya koydu. Bölgesel karmaşık gelişmelerle başa çıkmak adına işbirliğini güçlendirmeye karar veren bakanlar, 3+3 formatında işbirliğini daha da ileriye taşıma kararlılığı gösterdi.

Uluslararası İlişkilerin Temel İlkeleri Onaylandı

Bakanlar, Birleşmiş Milletler Şartı ilkelerine vurgu yaparak ihtilafların barışçıl yollarla çözülmesi, egemenlik, uluslararası kabul görmüş sınırların saygı görmesi ve insan haklarına saygının önemini teyit etti. Ayrıca, terörizme karşı ortak mücadele ve kültürel işbirliğinin önemi de vurgulandı.

Geleceğe Yönelik Kararlar Alındı

Bakanlar, bölgesel güvenin tesisi, ekonomik işbirliğinin önemi, terörle mücadelede iş birliği ve kültürel projelerin teşviki gibi konularda mutabık kaldı. Ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için çaba harcanmasının önemi üzerinde duruldu ve bölgedeki güven ve işbirliğinin arttırılması hedeflendi.

Bu tarihi toplantıda alınan kararlar, bölgenin geleceği açısından büyük önem taşıyor ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak adımları içeriyor.

İlgili Yazılar