Ambargolar Yerli Savunma Sanayi Üretimini Tetikledi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, harekat sonrasında ABD ambargolarının, yerli savunma sanayi üretimini stratejik hale getiren arayışların başlangıcını oluşturduğunu belirtti. Görgün, ambargoların Türkiye’nin güvenliği ve çıkarları açısından savunma sanayinin hayati önemini kanıtladığını vurguladı. Yerli Savunma Sanayi Önemli Adımlarla Gelişti…
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, harekat sonrasında ABD ambargolarının, yerli savunma sanayi üretimini stratejik hale getiren arayışların başlangıcını oluşturduğunu belirtti. Görgün, ambargoların Türkiye’nin güvenliği ve çıkarları açısından savunma sanayinin hayati önemini kanıtladığını vurguladı.
Görgün, Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) ve sonrasında ASELSAN ve HAVELSAN gibi şirketlerin 1970’li yıllarda kurulmasıyla savunma sanayine önemli yatırımların yapıldığını ifade etti. 1980’li yılların başında, milli bir savunma sanayinin kurulmasının öncelikli hedef olarak belirlendiğini açıkladı.
Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında, 1990’larda hazır alım döneminin yerini ortak üretime bırakarak savunma sanayisinde önemli bir dönüşüm yaşandığını belirtti. 1985’te kurulan Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (SAGEB) ile sektörde bütüncül politikaların geliştiğini vurguladı.
Görgün, 2000’li yıllardan itibaren yurt içi geliştirme modeline ağırlık verilerek, milli kaynaklarla modern bir savunma sanayisinin oluşturulduğunu söyledi. Türk savunma sanayisinin tasarıma dayalı üretim ağırlıklı bir yapıya dönüştüğünü ve milli politikalarla desteklendiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki siyasi iradenin, sektörün etkin yönetimiyle önemli başarılar elde edildiğini dile getiren Görgün, Türk savunma sanayisinin yerli ve milli kimliğe kavuşarak ülkenin güvenliğine ve ekonomisine katkı sağladığını belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]