Yıldız: ‘Bu yasa haber yapma, paylaşma ve yayma hakkını sınırlıyor’

CHP Mersin İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. Şerife Arıcı Yıldız, ‘Gazetecisini cezaevinde yatıran bir ülkeyken çok sıradan bilgileri paylaşan insanlar hakkında davalar açılıp cezalar verilirken böyle bir yasanın ayrıca gündeme gelmesi çok manidar” dedi.   CHP Mersin İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. Şerife Arıcı Yıldız, yeni basın yasasıyla halkın haber alma…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yıldız: ‘Bu yasa haber yapma, paylaşma ve yayma hakkını sınırlıyor’

CHP Mersin İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. Şerife Arıcı Yıldız, ‘Gazetecisini cezaevinde yatıran bir ülkeyken çok sıradan bilgileri paylaşan insanlar hakkında davalar açılıp cezalar verilirken böyle bir yasanın ayrıca gündeme gelmesi çok manidar” dedi.

 

CHP Mersin İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. Şerife Arıcı Yıldız, yeni basın yasasıyla halkın haber alma özgürlüğünün elinden alınmaya çalışıldığını savunarak, “Özellikle 29. Maddede düzenlenen ceza tamamen kamuoyunu susturmaya ve gerçeklerin gündeme getirilmesini engellemeye yönelik bir hüküm içeriyor” dedi. 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yasalaştırma çalışmaları devam eden ve kamuoyunda ‘Sansür Yasası’ olarak bilinen yeni basın yasasına ilişkin CHP Mersin İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Şerife Arıcı Yıldız, (MEİGDER) Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’nde açıklama yaptı. 

 

​​​​​​​

“YASA TEKRAR MECLİSE SUNULDU”

Türkiye’nin dört bir yanından gelen eleştiriler sebebiyle basın yasasıyla ilgili kanun teklifinin Meclis’teki görüşmelerinin ertelendiğini söyleyen Yıldız, yaptığı açıklamada; “Kamuoyunda Sansür Yasası olarak bilinen yasa teklifi kamuoyunun göstermiş olduğu tepkiden dolayı yasa tekrar görüşülmek üzere meclise çekildi. Çünkü bu yasa kişi hak ve özgürlükleri, demokrasi ve basın yayın özgürlüğü açısından asla kabul edilemez. Türkiye artık bir seçim atmosferine girmişken daha bu yasa olmadan dahi dünyada en çok gazetecisini cezaevinde yatıran bir ülkeyken çok sıradan bilgileri paylaşan insanlar hakkında davalar açılıp cezalar verilirken böyle bir yasanın ayrıca gündeme gelmesi çok manidar” ifadelerini kullandı.

 

 “YENİ BASIN YASASINA İHTİYAÇ YOK”

Türkiye’nin her zaman demokrasi ile yönetilen bir hukuk devleti olduğunu dile getiren Yıldız, “Türkiye’de her ne kadar ihlaller yaşansa da, demokrasinin uygulanması konusunda sorunlar yaşasa da anayasası ile demokratik hukuk devleti olarak tanımlanmış bir devlettir. Anayasamız, basın yasası ve ceza kanununa baktığımızda Türkiye böyle bir yeni yasal düzenleme ihtiyacı içerisinde değildir. Aksine her alanda her biçimde bu ülkede muhalifler susturulmaya çalışılırken gerçeklerin gündeme getirilmesi, gündeme gelmesi engellenirken tam tarsine demokrasi için haber alma özgürlüğü için bir alan açma ihtiyacında olan bir ülkedir” diye konuştu.

“YASA, HABER YAYMA HAKKINI DA SINIRLIYOR”

Mecliste CHP, İYİ Parti ve HDP gruplarından bu konuda çok önemli eleştiriler geldiğini hatırlatan Yıldız, iktidarın bunu göz önüne alması gerektiğini aksi halde bu yasayla Türkiye’nin demokrasi liginde düştüğü 2. 3’üncü ligden de daha aşağı bir konuma geleceğini ifade etti. “Bunu biz hiç kimseye anlatamayız” diyen Arıcı, şöyle devam etti: “Her ne kadar gerekçesinde iktidar milletvekilleri ya da tasarının sahipleri kendilerince bir takım yalan haberlerin halk arasında panik yaratacak yanlış bilgilendirme yapacak hareketlerin yayılmasını önlemek amacını taşıdığını söylese de bu ülkemizin yaşadığı süreçte hiç kimseye inandırıcı gelmiyor. Bu düzenleme tamamen muhalefeti susturmaya yönelik sıradan vatandaşı da sosyal medya üzerinden denetlemeye ve fişlemeye, onları bu yolla susturmaya yönelik bir yasa önerisidir. Asla kabul etmiyoruz. Saygı duymuyoruz ve Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerini, tüm yurttaşları bu yasaya demokratik yollarla karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bu yasa metni sadece basını ilgilendirmiyor, her sıradan yurttaşın gerçek haber alma hakkını sınırladığı gibi haber yapma, haber paylaşma ve haber yayma hakkını da sınırlıyor.”

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Pastel Plump Up Gloss’a yaz ışıltısı katacak 4 yeni trend renk
Pastel Plump Up Gloss’a yaz ışıltısı katacak 4 yeni trend renk
The Oba Hotel açıkladı: Güneş, kum ve deniz üçgeninin yerini alkolsüz aile oteli konsepti alıyor
The Oba Hotel açıkladı: Güneş, kum ve deniz üçgeninin yerini alkolsüz aile oteli konsepti alıyor
Yaş alırken sağlıklı ve bakımlı cilde sahip olmanın sırrı İngiliz cilt bakım markası Medik8’in CSA felsefesinde!
Yaş alırken sağlıklı ve bakımlı cilde sahip olmanın sırrı İngiliz cilt bakım markası Medik8’in CSA felsefesinde!
Kolon kanserine ilişkin araştırma, Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tebrik aldı
Kolon kanserine ilişkin araştırma, Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tebrik aldı
Daikin Türkiye, Split klimada bir önceki yıla oranla yüzde 55 satışlarını artırarak 2024 mali yılını  25.5 milyar TL ciro ile kapattı
Daikin Türkiye, Split klimada bir önceki yıla oranla yüzde 55 satışlarını artırarak 2024 mali yılını  25.5 milyar TL ciro ile kapattı
TUSAŞ ve AIRBUS İş Birliği Paris Air Show’da Güçlendi ⏬👇
TUSAŞ ve AIRBUS İş Birliği Paris Air Show’da Güçlendi ⏬👇
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNO BİLGİ 'de saklıdır.