Her geçen gün çok hızlı bir şekilde ilerleyen savunma sistemleri araçlarımız son yıllarda en üst noktaya çıkmış durumda. Birçok farklı alanda teknolojik gelişmelere uygun olarak üretilen projelerin başında Milli Tank, Milli Uçak ve Milli Uydu projeleri gelmektedir. Türkiye için çok önemli olan bu projelerde kullanılan teknik imkanlarda var olanın çok üstündedir. Bölgesinde lider olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’nin ürettiği projelerinde saat saat planlı olması da verim alma konusunda yardımcı olan önemli etkenler arasındadır. Pil bataryası sistemine kadar tamamen TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli sanayi ürünü olan SOM füzesi bu kapsamda geliştirilen ilk araçlar arasında yer almaktadır. 200 kilometrelik bir menzile sahip olmanın yanında karadan, denizden veya uçaktan atışı mümkün olan füzelerin hata payı da çok düşüktür. GPS ile uydudan veya yer haritasından belirlenen hedeflerin vurulması mümkün olurken aynı zamanda testlerin tamamından olumlu sonuçlar alınmıştır. Bundan dolayı TSK onayı ile seri üretime geçen füzeler envanter kaydına da sahiptir. Yapılan son çalışmalarda ise füzenin menzilinin 500 kilometre olması hedeflenmektedir. Böylelikle çok daha güçlü ve caydırıcı bir savunma aracı olması mümkün hale gelecektir. Çalışmaların olumlu yönde seyretmesi de 2018 yılı için yapılmasına zemin sunmaktadır.
UMTAS Füze Sistemi olarak isimlendirilen bir başka savunma aracı ise tanksavar olarak kullanıma hazırdır. Yüksek teknoloji kullanılarak elde edilmesinden dolayı caydırıcı özelliği son derece yüksek olan aracın tüm zırhlı araçlar için bir tehdit olduğu da yapılan testler sonucunda ortaya çıkmıştır. Her türlü saldırıya karşı etkili olmasının en önemli nedenleri ise komutların hatasız gerçekleşmesidir. Aynı zamanda gündüz ve gece kullanımı dışında her türlü hava koşuluna karşı da füze sistemi kullanıma uygundur. Hassas vuruş noktasının ayarlanabilmesi de milli füze sisteminin en önemli özellikleri arasında değerlendirilmektedir. Çeşitli ülkeler tarafından üretilen diesel saat ve örneklerine göre çok geride kalınsa da savunma sanayi alanında Türkiye ortaya koyduğu hedeflerine bir bir ulaşma amacındadır. T129 Atak Helikopter olarak adlandırılan aracın milli silahlarla geliştirilmesi de en etkin saldırı helikopteri olmasını beraberinde getirmektedir. TUSAŞ tesislerinde üretimi sorunsuz bir şekilde tamamlanmasının ardından ilk uçuşu 2011 yılında yapılmıştı. 750 saate kadar yapılan eğitimler sonrasında envantere girmeyi başardı. Jandarma Genel Komutanlığı ile MKE tarafından geliştirilen Bora-12 tam anlamıyla üst düzey bir keskin nişancı tüfeğidir. %100 yerli yapım olması yönüyle önemli olan tüfeğin savunma teknolojisi kapsamında geliştirilmesi ve kullanılması devam etmektedir. 1200 metre etki mesafesine sahip olmanın dışında uluslararası anlamda gece ve gündüz tüm atışlarında yüksek isabet oranıyla dikkat çekmektedir.
Türkiye’nin kendi yapımı olan ilk topçu sistemi de yakın bir zamanda ortaya çıktı. Çeşitli projeler kapsamında üretilen T-155 Fırtına Obüsü savaş uçaklar kadar olmasa da en etkili savaş silahları arasında değerlendirilmektedir. Hareket halinde olmasına karşın 30 saniye gibi kısa bir süre içinde atışa hazır hale gelmesi de seri bir bombardımanı sağlamaktadır. Bir dakika içinde ise 6 top atışını yapma kapasitesine sahip olan milli teknolojik savunma aracı hızlı bir şekilde mevzi değiştirme özelliğine de sahiptir. Böylelikle hiçbir şekilde atışlara maruz kalma gibi bir durumu olmadığı için zarar görmemektedir. Bayan saatüretimlerinde öne çıkan birçok ülkenin modern savaş araçlarına karşı da üstünlük kurması bakımından T-155 Fırtına Obüsü her anlamda güven vermektedir. Otokar tarafından yapımı devam eden Milli Tank Altay ise adını Kurtuluş Savaşı’nın etkili komutanlarından Fahrettin Altay’dan almıştır. Yapımı için 500 milyon dolar kaynak bulunurken imalat ve testleri devam etmektedir.