Ukrayna’da Rus güçlerinin saldırıları 22. günde de devam ediyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna ile görüşmelerin sürdüğünü duyurdu.
Bakanlık, Ukrayna ile olan görüşmelerin video konferans aracılığıyla sürdüğünü açıkladı. Görüşmelerde, askeri, siyasi ve insani konuların görüşüldüğü aktarıldı.
“Ukrayna ile net koşullara sahip bir anlaşma olup bitenleri çok hızlı durdurabilir” diyen Kremlin yönetimi, “Uluslararası Adalet Divanı’nın Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunu durdurma talebini dikkate almayacağız. Barış anlaşması için şartlarımız çok net” şeklinde konuştu.
Ukrayna, dokuz “insani koridor” aracılığıyla sivilleri tahliye etmeyi umduğunu açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, ağır hasar gören liman kenti Mariupol dahil olmak üzere 9 şehirde insani koridor açılacağını duyurdu.
Kremlin yönetimi, Putin’e ‘savaş suçlusu’ demesi üzerine yaptığı açıklamada, “Biden’ın açıklamaları kabul edilemez” derken, “ABD 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Japonya’da sivilleri bombaladı ve nükleer silah kullandı. Bu yüzden ABD Başkanı Rusya’ya ders verme hakkına sahip değil” ifadelerini kullandı.
Rus uçaklarının Ukrayna’nın Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi.
Ukrayna’nın Mariupol Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, Rus uçaklarının yüzlerce sivilin saklandığı Mariupol Dram Tiyatrosu’na bombardıman yaptığı kaydedilirken, saldırıda ölenlerin sayısının henüz tespit edilemediği vurgulandı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba da twitter hesabından Rus saldırısını savaş suçu olarak niteledi. Tiyatro binasının fotoğraflarını paylaştı.
Mariupol Belediye Başkanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise “Tiyatro saldırısının ardından sığınak ayakta kaldı. Hayatta kalanlar var. Ancak, henüz yaralı ya da ölü sayısını bilmiyoruz” denildi.
Rusya Savunma Bakanlığı ise sivillerin bulunduğu tiyatro binasını bombaladıklarına ilişkin haberleri yalanladı.
Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Ukraynalı silahlı güçlerin mayınlanmış tiyatro binasını bombalayarak provokasyon gerçekleştirdiğini savundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile Ukrayna’daki savaşla ilgili müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.