Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi Emeritus Profesörlük Ünvanı Aldı

Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi Emeritus Profesörlük Ünvanı Aldı

admin admin -

İstanbul Bilgi Üniversitesi, tarih alanındaki önemli katkılarıyla tanınan, bu alanda öğrenci ve öğretim üyeleri yetiştiren Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye olan minnetini, “Emeritus Profesörlük” ünvanı ile sundu.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye ünvanı takdim edildi. Törene İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ege Yazgan, Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gülhan Balsoy, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Artan’ın yanı sıra akademi dünyasından dostları, öğrencileri ve çalışma arkadaşları katıldı.

 

 

Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ege Yazgan; “Değerli hocamızın başarılarla ve bilimsel eserlerle dolu kariyerinin taçlanmasına yönelik, bir üniversitenin en heyecan verici ödülü olan “Emeritus Ünvanı”nı vermek için bir aradayız. Akademisyenlik, yaşadıkça zenginleşen bir süreçtir. Bu süreci zenginleştiren esas mutluluk, araştırma alanlarında edinilen başarılar, ulusal ve uluslararası düzlemde üstlenilen görevler, yazılan kitaplar, düzenlenen konferanslar, verilen konferans tebliğleri ve basılan makalelerden meydana gelir. Bunun ötesinde öğrenci yetiştirmek, onların entelektüel birikimlerine katkıda bulunmak, iyi ve bilgili insanlar olmaları için destek olmak da en büyük mutluluktur. Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, alanında uluslararası düzeyde referans olmuş, dünyanın en saygın üniversitelerinin önde gelen araştırma kuruluşlarında çalışmış ve 2007 yılından bu yana BİLGİ’de aramızda olmayı kabul ederek bizleri onurlandırmış bir akademisyendir. Kendisine “Emeritus Ünvanı”nı gurur duyarak, aramızda daha uzun yıllar kalacağını bilmekten mutlu olarak vereceğiz“ sözleriyle Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye teşekkürlerini sundu.

 

 

Osmanlı tarihçiliğinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Suraiya Faroqhi yaptığı konuşmada, “10 yıldır BİLGİ’de sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu sürede öğrenciler ve siz değerli meslektaşlarımla birlikte akademik çalışmalar yapma fırsatı buldum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için hepinize minnettarım” dedi.

 

 

67 yaşın üstünde ve emeklilik hakkı kazanmış olan profesörlerin, meslek yaşamları boyunca ortaya koydukları akademik başarının bir ödülü niteliğindeki Emeritus kadrosu, profesörlerin üniversite ile olan akademik bağlarının süresiz olarak devam etmesini de sağlıyor.

 

 

Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, 1941’de Berlin’de doğdu. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yurtdışında tamamlayan Faroqhi 1971’de Türkiye’ye dönerek ODTÜ’de akademisyenlik yaptı. 1980 yılında biri Almanya’da, diğeri Türkiye’de olmak üzere iki doçentlik tezi hazırladı. 1988-2007 yılları arasında profesör olarak Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nde görev aldı. 2007 yılından beri de İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders veriyor. Osmanlı’da gündelik hayat ve kültür üzerine çalışmalarıyla ün kazanan Faroqhi’nin “Orta Halli Osmanlılar”, “Osmanlı Şehirleri ve Kırsal Hayatı”, “Osmanlı’da Kentler ve Kentliler” gibi pek çok kitabı bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi, Bilim Akademisi Derneği, Tarih Kurumu ve Middle East Studies Association (MESA)’nın onursal üyesi. 2014 senesinde Orta Doğu çalışmalarına yaptığı katkılardan ötürü WOCMES Onur Ödülü’nü kazandı.

 

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında:

1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla yola çıkan ve kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Laureate International Üniversitesi ağının Türkiye’deki tek üyesidir. Yaklaşık 1500 kişilik bir öğretim kadrosuna sahip olan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 25.000’i aşkın öğrencisi ve 30.000’e yakın mezunu bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Mimarlık ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 200’e yakın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere, Kuştepe ve Kozyatağı olmak üzere dört kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) tarafından verilen “Mükemmellikte Yetkinlik 4 Yıldız Belgesi”ne sahiptir. Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in, 2016 yılı “Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda, BİLGİ, en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. Sıralamaya göre, BİLGİ Türkiye’deki en iyi 4 vakıf üniversitesi arasında bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir