İnsanlığın en büyük arayışlarından biri olan sınırsız temiz enerji. Bu tür bir teknolojik atılım, gelişmemizde çok büyük etkilere sahip olabilir ve bu yüzden de nükleer füzyon ve ilgili teknolojilere devasa yatırımlar yapılıyor. Daha güçlü ve uzun ömürlü piller için çalışmalar başladı.
Ancak şimdi, University of Bristol fizikçileri ve kimyagerlerinin yaptığı açıklamaya göre, geliştirdikleri “nükleer batarya” küçük cihazlar için uzun süreli enerji sağlayabilecek. Dahası, bunu yaparken nükleer atık problemine de çözüm bulunacak. Prototip batarya içerisinde, radyoaktif bir alanın içerisine yerleştirildiğinde elektrik akımı üreten insan yapımı bir elmas bulunduruyor. Üniversitenin Interface Analysis Centre’dan Tom Scott’un konuşmasına göre “bu bataryada herhangi bir hareketli parça bulunmuyor, herhangi bir salınım üretilmiyor ve bakım gerektirmiyor.” Ekibin düşüncesine göre prototip, nikel-63 olarak adlandırılan bir izotopu radyasyon kaynağı olarak kullanılıyor ancak, karbon-14 kullanımı ile cihazın verimliliğini artırabilir. Karbon-14, nükleer reaktörlerde kullanılan grafit bloklarında ortaya çıkıyor. Üniversitenin kimya bölümünden Neil Fox, karbon-14’ün kaynak malzemesi olarak seçilmesinin sebebinin, bu malzemenin kısa menzilli radyasyon yayması ve katı malzemeler tarafından bu radyasyonun kolaylıkla durdurabilmesi olduğunu söyledi. Bunun anlamı çıplak ten ile temasa geçtiğinde veya yutulduğunda bu malzemenin tehlikeli olması ancak elmasın içerisinde bulunduğu durumda radyasyonun dışarı kaçma ihtimali bulunmamasından kaynaklı olabilir. Birleşik Krallık, şu anda uzun süreli bir kurtulma planının bulunmadığı 95.000 ton grafit bloğuna sahip. Bristol araştırmacıları, karbon-14’ün bu bloklardan çıkartılması ile beraber radyoaktivitenin azalacağını ve bu blokları depolamanın da ucuzlayacağını söylüyor.
Ekip, karbon-14 kullanılması durumda bataryanın enerjisinin yarıya düşmesi için 5730 yılın geçmesi gerekeceğini söylemekle beraber bu da yaklaşık olarak insan medeniyetinin var olduğu süreye denk geliyor.