Mühendisler mevcut ışığı, tek odağa sahip bir cam merceğin yerine entegre duyarlı yüzeyler içerisinde toplayarak görüntü oluşturabilen bir kamera sistemini daha geliştirdi.
Amerika Birleşik Devletleri içerisinde yer alan California Teknoloji Enstitüsü (Caltech)’nün araştırmacıları, ”optik fazlı dizi” (OPA) şeklinde isimlendirdikleri bu teknolojinin sayesinde, merceğe hiç bir şekilde ihtiyaç duymadan süper ince özellikli yüzeylerde görüntüleri kaydetmeyi de başardı.
Mercek işlevini de yerine getirmesi amacı ile silikon fotonik malzemeden çok ince duyarlı bir yüzey üretmiş olan araştırmacılar, 8’e 8 boyutlarındaki bir ızgara sistemi üstünde 64 değişik ışık alıcısıyla çalışmakta olan iki boyutlu bir tane kamerayı tasarladı.
Işığı tek bir noktada toplayarak görüntüyü organize etmekte olan cam merceğin tam tersine, her bir tanesi belirli bölgede yer alan ışığı kaydetmekte olan alıcı yüzeyler, radar teknolojisi içerisinde kullanılana benzeyen bir yöntem ile görüntüyü belirli bir yönde yer alan sinyali güçlendirip ötekilerini erteleyen faza sahip bir dizi durumunda tekrardan oluşturdu.
Projenin baş araştırmacısı görevinde bulunan Caltech Profesörü Ali Hacımiri ise, bu buluşun dijital kameraların hacim ve de maliyetini belirgin bir biçimde düşüreceğine dikkatleri çeker iken, 2 boyutlu entegre bir yüzeyin 3 boyutlu merceğin işlevini aynı şekilde karşıladığını da belirtti.
Hacımiri ayrıca, yeni kamera içerisinde görüntüyü işlemekte olan logaritmanın ışığın organize edilme şeklinde yapacağı ufak bir değişiklik ile birlikte en geniş görüş açısı ile en dar görüş açısına kadar, en kısa odaktanda en uzun odağa hızlı bir şekilde geçiş yapmaya olanak vereceğini açıkça vurguladı.