Günümüzde en çok kullanılan mobil işletim sistemi Android’e kullanıcılar yeni özellikler eklemek için root işlemi yapıyordu. Yapılan root işlemiyle birlikte kullanıcılar cihazlarına özel room’lar yükleyebiliyor ve bu sayede cihazlarını en etkili bir biçimde kullanabiliyordu. Başlangıçta cihazlara root işlemi yapmak cihazları garantiden çıkartsa da sonrasında bu politikadan vazgeçilmiş ve cihazlar garantiden çıkmamıştı Google buna rağmen root’lu cihazlar için yeni politika değişikliğine gitti.
Son olarak popüler internet televizyonu olan Netflix artık root’lu cihazlarda kendi uygulamasının çalışmayacağını dile getirmişti ve Google’ın Widevine DRM koruması olduğu ortaya atılmıştı. Yaşanılan bu durumun kısa bir süre içinde tüm Google Play Store uygulamalarını kapsayacağı konuşuluyor. Yani bir süre sonra rootlu cihaz sahipleri Google Play Store üzerinden hiçbir uygulama indiremeyebilir.
Bu durumda Çin’in en büyük akıllı telefon üreticileri olan Meizu ve Xiaomi’nin akıllı telefonları da Google Play Store üzerinden herhangi bir uygulamayı indiremeyebilir. Meizu ve Xiaomi’nin akıllı telefonlarında kullanılan Android işletim sisteminin ciddi bir şekilde değiştirildiğini düşünürsek Google Play Store’da bu cihazların root’lu olduğu düşünülebilir ve uygulama indirmesine izin verilmeyebilir.
Bu sorunun Google ve akıllı telefon üreticiler tarafından çözülmemesi durumunda kullanıcılar akıllı telefonlarına uygulamarı eşitli internet sitelerinden edindikleri .APK uzantısına sahip dosyalarla yükleyebilecek ya da Google Play Store’un içeriklerine farklı mağazalardan ulaşabilecek. Ancak kullanıcılar bu sayede uygulamaların içine virüs ve fidye yazılımı gibi zararlı yazılımlara saklanabileceğinden bu tür uygulamaların indirilmesi ve yüklenmesi durumunda ciddi güvenlik sorunları yaşayabilir.