Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Elektronik Atıklarla Nasıl Mücadele Edebiliriz?

Elektronik Atıklarla Nasıl Mücadele Edebiliriz?

admin admin -

 

Gelecekte iklim problemleri ile birlikte bizi bekleyen en büyük problemlerden biri hiç şüphesiz ki atık problemi. Çevreyle ilgili olarak yapılan gelecek projeksiyonlarına bakıldığı zaman 2050 yılı ve sonrası için dünyayı, habitatı, biyosferi ve insanlığı ciddi problemler bekliyor eğer gidişat değişmezse. Kamuoyunda gerektiği kadar gündem olmayan atık problemine karşı devletler ve sivil inisiyatifler her ne kadar çabalasada mevcut çabaların yaşamın aleyhine olan eğriyi pozitife çevirmesi mevcut faaliyetlerle mümkün gözükmüyor. Atık probleminin tepeden tabana otorite düzenlemeleri ile çözülmesi yetersiz kalıyor. Yönetim kademelerinin problemlere karşı faaliyet yürütmelerinin yanı sıra tabanın yani halkında ciddi bir biçimde bu sorunlara karşı olan duyarlılığını ve önleme noktasında eylemsel yaklaşımlarını artırmaları gerekiyor. Atık sorunu kendi arasında alt kategorilere ayrılmakta elbette. Bununla birlikte biz bu yazımızda elektronik atıklarla nasıl mücadele edebiliriz sorusuna odaklanacağız.

Elektronik Atıklarla Mücadele Nereden Başlar?

Herhangi bir elektrikli eşyanın elektronik atığa dönüşmesi bazı kazanımların kaybedilmesi anlamına gelebilir. Zira “atık” statüsüne ulaşmış herhangi bir aletin bazı aksamları bir daha kullanılamaz demektir. Elbette üretim döngüsünün tabiatı gereği elektronik bir eşyanın atık durumuna düşmesi kaçınılmazdır. Ancak günümüzde kullanılmayan ancak değerlendirilebilecek pek çok eski elektronik eşyanın atıl bırakıldığı, faydalanılmadığı ve oldukça verimsiz bir süreç yaşandıktan sonra eski elektronik eşyalar değerlendirme sürecine tabi olmadan doğrudan atığa dönüşmektedir. Sorunun bu noktasına parmak basmakta fayda var. Zira elektronik eşyaların ömürlerinin uzatılması, doğru tamir hamlelerinin gerçekleştirilmesi ve değerlendirilme olanaklarının ihmal edilmemesi neticesinde elektronik atık hacminde önemli bir düşüş sağlayacaktır.

Elektronik Atıklarla Mücadelede İkinci Adım

Dünya açısından en önemli konulardan birine bu bölümde sizler için değineceğiz. Temel olarak bir elektronik aletin atığa veya hurdaya dönüşmesi doğrudan doğruya büyük bir problem teşkil etmez. Ancak hurdaların ve atıkların çevre duyarlılığı olmadan değerlendirilmeye çalışılması ciddi bir çevresel problemdir. Örneğin, elektronik materyallere ulaşmak için plastik aksamların yakılması, buz dolaplarının içinde bulunan gazların kontrolsüz bir şekilde salınması çevreye ciddi zararlar verir. Bunu engellemek için de elektronik atıkların geri dönüşüm halkasına dahil edilmesi gerekir.

Elektronik Atıklarımı Geri Dönüşüme Nasıl Kazandırabilirim?

Elektronik atıklar konusunda veya eski elektronik eşyalarınızı ne yapmanız gerektiğini EAGD’ye (Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği) danışarak öğrenebilirsiniz. EAGD yıllardır bu alanda gösterdiği faaliyetlerle sizlere en doğru şekilde destek olacaktır.

Eski Elektronik Eşyalar Faydaya Dönüşsün

Elektronik atık olmadan önce eski elektronik eşyalarınızı EAGD’ye bağışlayarak köy okullarının veya durumu olmayan okulların bilgisayar sınıflarına kavuşmasına destek olabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir