Dünyadaki yakıt kaynakları giderek azalıyor. Hal böyle olunca tüm dünyada yeni arayışlar başlıyor. Artan yakıt fiyatları birçok devleti yeni arayışlara sürüklüyor. Bu konuda ABD hükümetinin yeni bir planı bulunuyor. Ancak plan, oldukça tartışılacak gibi görünüyor.
ABD hükümeti, yükselen gaz fiyatlarını önlemek için hiç de çevreci olmayan bir yola başvuruyor. Beyaz Saray’dan bugün yapılan açıklamaya göre ABD, normal benzinden kat kat daha kirli E15 adı verilen bir yakıt türüne onay verdi. Bu açıklama tartışmaların odağı oldu.
Çevre Koruma Ajansı, ABD’nin kararı tekrar gözden geçirmesini istedi. Hali hazırda mevcut olan hava kirliliğini büyük bir ivmeyle arttıracağını vurgulayan kurum, dünyanın birçok yerinde yasaklı E15 gazı için harekete geçiyor. Çevre Koruma Ajansı, gerekli önlemler için acil durum toplantısı düzenleyecek.
E15’in belirtildiği kadar çevre düşmanı olmadığını savunan önemli bir kitle bulunuyor. Öyle ki savunucular, benzinin sıradan göründüğü günümüzde etanol miktarı biraz fazla olan E15’in çok da fark yaratmayacağını düşünüyor. Ayrıca maliyet açısından oldukça uygun olduğu için tercih edilmesi gerektiği görüşündeler.
E15, şu anda ABD’nin bir kaç bölgesinde kullanılıyor. Trump döneminde de yakıtın genele yayılması için girişimlerde bulunulmuş, ancak bir federal mahkeme bu girişimi engellemişti.