Beyin dalgalarını izlemek öncelikle tıp alanı olmakla birlikle yavaş yavaş müzik sektörü için kulaklı veya ilgili cihaz üreten şirketlerin de kullandığı bir yöntem. EEG adı verilip üretilen kulaklıklar sayesinde beyin etkinliği denetlenebiliyor. Bu etkinlik sonucu sistemin algoritmasına göre bir sonuç çıkartılıp uygulamaya sokuluyor.
Beyin bildiğiniz üzere saniyede milyonlarsa sinyal gönderiyor. Elektrik olarak taşınan bu sinyaller, kafatası üzerindeki deriye iletiliyor. Kullanılan teknoloji ise kafatasının belli konumlarına yerleştirilmiş bu elektrik sinyallerini alabilecek elektrotlar sayesinde elektrik bilgilerinin yorumlanması durumunu kullanıyor. Bu teknoloji ile geliştirilen kulaklıklar ise kullanıcıya bir hayli yüksek bir kullanıcı deneyimi ve ses kalitesi sunuyor. Tabi bu kulaklıkların fiyatı da marifetleri kadar yüksek, ortalama 150 ila 800 dolar arasında değişiyor. Bazı kulaklıklar ise kalp atış hızına göre müziğin ritmini veya ses yüksekliğini değiştirip kullanıcının durumuna göre ona en uygun müzik ve ortalama müzik sesi yüksekliği geri bildiriminde bulunuyorlar.
Araştırmanın yazarları Ajaya Neupane ve Lutfor Rahman EEG kulaklık kullanan bir bireyin halihazırda bi aktivite yaparken örneğin video izlerken ya da oyun oynarken, bu durumu bırakıp şifre isteyen bir ortama girince bu beyin dalgaları aracılığıyla kullanıcının şifresinin öğrenilmesinin mümkün olduğunu ileri sürdü.
Ekibin lideri konumunda bulunan Nitesh Saxena, “Bu yeni cihazlar, günlük kullanıcılara büyük fırsatlar sunuyorlar. Ancak şirketler, beyin-bilgisayar ara birimi teknolojisi geliştirmeye çalıştıkları için önemli güvenlik ve gizlilik tehditleriyle karşı karşıyalar” şeklinde konuştu.
Sonuç olarak internete bağlanabilen bir EEG kulaklığın kötü niyetli kullanıcılar için bir şifre kırma yöntemi olabileceği doğrulanmış oldu.