Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. 9 YILDIR TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİN GELİŞMESİNE ÖNCÜLÜK EDİYOR

9 YILDIR TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİN GELİŞMESİNE ÖNCÜLÜK EDİYOR

admin admin -

Türk girişimcilik ekosisteminin en büyük etkinliği olan Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum; 160 ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında gerçekleşti. Bu yıl 7’incisi düzenlenecek “Altın Yumurtlayan Kafalar” temasıyla yapılan etkinliğin ev sahipliğini, Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve PublicisLive üstlendi. Toplamda 1500 girişimci ve girişimci adayının katıldığı etkinlikte, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, geleneksel olarak düzenlenen interaktif yuvarlak masa toplantılarında girişimci adayları ile buluştu.

 

Açılış konuşması yapan Hazır, Türkiye’de kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için bir yasa yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. 2004 yılından bu yana girişimciliği daha iyi anlatmak için çalıştıklarını belirten Hazır, Altın Yumurtlayan Kafalar’ın umut vaat ettiğini, ülke insanının girişimciliği artık çok daha iyi anladığını kaydetti.

 

Artık Eski Köye Yeni Adet Getiriyoruz!

 

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, İcat çıkarma, eski köye yeni adet getirme, elinin hamuru ile erkek işine karışma kültürü ile büyüyen bir toplumduk. Önümüze konulan tek kariyer, kurumsal bir şirkette çalışmak veya kamuda iyi bir iş bulmak idi. Geçmiş 10 yıla baktığımda bu masada staj ve iş bulmak için lobi yapan gençler ile bir aradayken, bugün gördüğüm profil, bir hayali olan ve o hayalinin peşinden gitmek için network arayan ve işi büyütmek isteyen gençlerdi. Bu bana doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi” açıklamasında bulundu.

 

Küresel Rekabet İçin Yasa Gerekli

 

Sosyal girişimciler için ne iş yaptığını anlatmanın zor olduğunu belirten Sezai Hazır, 7 yıldan beri kâr amacı gütmeyen bir şirket oluşturma yasasının çıkarılmasının önemine vurgu yaptı. Sosyal fayda amaçlayan bu yapıları ya ticari bir şirket içerisinde hukuki olmayan bir madde koyarak devam ettirmeye çalışıyoruz. Veyahut da bir dernek çatısı altında faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Ama artık bu kıyafete girmek istemiyoruz. Küresel rekabette yerimizi alabilmemiz için bu yasanın biran önce çıkarılması gerekiyor” dedi.

 

Başka Bir Dünya Mümkün diyerek Yola Çıktık

 

Başka bir kariyer başka bir dünya mümkün diye yola çıktıklarını vurgulayan Hazır, “81 ilde, 70 farklı eğitim içeriği, 40 ulusal proje, 14 bölgede gençlik merkezleri, 2000 gönüllü eğitmen, 27 bilişim akademisi, 3 ulusal kampanya ki – bunlardan en sonuncusu yakın tarihte gençlerin 25 yaşında milletvekili olma hakkı kazanmasını sağlamamızdı – 5 uluslararası ödül, 47 fikir üretme kampı ve start up 1 milyon 300 kişiye yüz yüze eğitim verdik. Ama burada bahsettiğimiz uluslararası bir uygulamayı Türkiye’ye getirmek değil kendi ülkemiz için uygulanabilir çalışmalar yapmak. Örneğin, çocukların kodlama eğitimi alması gerektiğini 8 yıl önce milli eğitime taşıdık ama o dönem bu konu üzerinde kimse durmadı. Bugün geldiğimiz noktada çocuklara kodlama öğretmek ve dijital geleceğe hazırlanmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

3 Saat Uzağımızda Olan 3 Milyar İnsana Ulaşabiliriz

 

Kalifiye mülteci gücünden yararlanma konusundan da bahseden Hazır, “Türkiye’ye 3 saat mesafede 3 milyar insan yaşıyor ve bunların yüzde 90’ı Arapça konuşuyor. Ülkemizde mülteci olan, Arapça, İngilizce ve Türkçe’yi çok iyi konuşan kalifiye insan gücünü doğru değerlendirmek istiyoruz. Kapasitelerini geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir